Kun tämän kesän aikana olen käynyt mm. Lohtajan Pesäkivillä ja Hillilän maastoissa siirtolohkareita ihmettelemässä, niin muistin että omaltakin kylältä löytyy kunnon kivenmurikka. Jättiläisethän näitä ennen vanhaan mukanaan kuljettelivat ja aika usein suunnitelmissa oli tehdä jäynää ihmisille.

Kirjastovirma kertoo kuinka kivi Rautioon päätyi:

Kukkarokivi

Kerran oli jättiläinen lähtenyt hävittämään Sievin kirkkoa, oli ottanut kiven liivinlakkariinsa. Kun sieviläiset kuulivat, että jättiläinen tulee heidän kirkkoaan hävittämään, olivat he koonneet paljon kengänrajoja, panneet ne keppiin ja lähettäneet vanhan akan jättiläistä vastaan. Kun nämä kohtasivat toisensa, kysyi jättiläinen: ” Kuinka pitkä matka tästä on Sievin kirkolle?” – ”Niin pitkä, että nämä kaikki kengät oon kuluttanut, kun oon tullut sieltä”, akka sanoi. ”No, enpä viitsi lähteä sinne sitten”, sanoi jättiläinen ja paiskasi kiven taskustaan maahan. Tämä kivi on Raution ja Sievin välillä ja sen näkee maantieltä. Kivi on 3–4 metriä korkea.

Kiveä ei enää maantieltä näe ja korkeuttakin sillä on niin paljon ettei Duplantiskaan taitaisi seipään avulla ihan päälle päästä. Alkuosa tarinasta kyllä on totta.

Jos oikein muistan kiveä hajotettiin 60-luvulla, tai 70-luvulla ja noin neljäsosa siitä on palasina levällään männikössä. Ainakin siihen saatiin suoraa pintaa, johon on voinut käydä kirjoittelemassa nimensä ja piirtelemässä kaikenlaista.

IMG_1139%20%283%29.jpg

IMG_1136%20%283%29.jpg

IMG_1135%20%283%29.jpg

IMG_1132%20%282%29.jpg

Jättiläisveljekset Killi ja Nalli näitä aikoinaan Pohjanmaalla paiskoivat. Ainakin pari on jäänyt Typpön kylällekin lojumaan..