"Sieltä se taas lentää kaaresa pihalle, äijän hakema joulukuusi. Oiskohan kolomas Joulu peräjäläkeen," poika tuumaa kaverilleen, "eipä kelevannu taaskaan. Vasiten se kyllä haki tuommosen nopiaan kasonneen saikuran, ku tiesi ettei se kuitenkaan täytä laatuvaatimuksia sama minkä tuo."

 "Huomasikko että äitis haki teijän  liiteristä vesurin ja lähti kohti jokirannan lehemihakkaa. Eihän sielä ookko pöllimehtää. Aikookohan se latvakuusta?" Naapurin poika miettii vähän vakavana.

 "Oli sillä sielä jo valamiiksi kahteltuna joku tyveltä reijenvahavunen. Ei  se sitä kyllä nurin saa, mutta lähteepähän siinä kuumimmat höyryt päästä, ku antaa sen vähän aikaa jäistä runkua nakuttaa." "Mutta täytyy kai tästä lähtiä hilijolleen vähä sen perähän kahtoon, ettei vaan lyö jalakaansa."

 Hyvällä alulla on puunkaato ja polovenkorkuselta alakaa olla jo vähä parkkia rutusa valitusta puusta. "Tärräyttääkö käsille" poika ilkkuu ja jatkaa vielä että: "Se saattas välipäivinä olla jo kumosaki jos saisit pari rivakkaa hyvähampaista majavaa kaverikses savotalles." Katuu kyllä jo samalla sanomisiaan, kun näkee äitinsä kyynelistä märät posket. "No, anna tänne se kassara, ei täällä pimiään asti oo aikaa Jouluaattona vanaheta."

 Pöllimehtäsä hankittua voimaa ei kuusenturrin tyvi kauaa vastustele ja kaheksan jalakanen latvakin on kohta katkaistuna. "No komiahan tämä kyllä on ja käpyjäkin valamiiksi. ei tarvi niin paljon koristeitakaan." Poika tuumaa ja kantaa kuusen kotipihaan äidin seuratessa vähän lonkkiaan valitellen perässä.

 Isä-Ukko on sillä aikaa laittanut saunan lämpiämään ja pistänyt avotakkaankin praasun paisteen tupaa lämmittämään. Pillilupia vetelee kiikkustuolissa istuessaan ja näkyy kahvin sekaan vähän kirkastakin kaataneen ja äitillekin on totin tehnyt valamiiksi takkapankolle odottelemaan. "No löysittäkö kuusta?" Isä kysyy. Äiti ei virka mitään. Istuu kuitenkin lämpimille tulille Isän seuraksi. Poika laittelee kaikessa rauhassa kuusta jalakaansa ja mietiskelee, että ei kait se oikia Joulu iliman tätä jokavuotista savottaa voisi tullakkaan. 

 

294703.jpg