Upeat olivat tämänpäiväisen kisapaikan ulkoiset puitteet, eikä järjestelyissä ja sisätiloissakaan ollut moitteen sijaa. Ensimmäisen kerran Töysässä kävin kisareissulla veteraanien SM-kisoissa vuonna 1994. Parisataa kiloa yhteistulokseksi kasailin ja kuudetta sijaa sillä tarjottiin. Tuleva seurakaverini Hanski sitä vastoin voimaili samana päivänä ensimmäisen mestaruutensa tuon saman katon alla. Mies oli silloin vielä Veikko, joko Lohtajan tai Kokkolan, enpäs muista.

 Äkkispäätä ajatellen Iivari on vähän outo nimi koululle, mutta sen tausta selviää kun tutustuu pihalla olevaan patsaaseen joka on näköisveistos Töysässä 1854 syntyneestä Ivar Wilskmanista. Niin merkittäviä ovat aikoinaan olleet hänen tekonsa suomalaisen urheilun hyväksi, että mies on saanut kunnianimen: "Suomen urheilun isä" Melkoinen titteli täällä urheiluhullujen luvatussa maassa.

 1997 paikalla kilpailtiin peruskoululaisten SM-titteleistä ja Maria Karvis-paidassaan yhdeksän-vuotiaana avasi mitalitilinsä valtakunnan tasolla ihan mestaruuden arvoisesti, eikä Saara sijoituksellaan ollut yhtään sijaa huonompi. Antti ja Sami mittelivät voimiaan sarjassa 30 kiloa jota ei varsinaisesti edes pitänyt kisassa olla, mutta järjestävän seuran puheenjohtaja asian hoiti siten ettei poikien tarvinnut runsaasti alipainoisina nostaa sarjassa 35 kiloa ja näin kulta- ja hopeamitalit lähtivät poikien toimesta Alavieskaan ja Kalajoelle. Yksi erikoinen tapaus palkintojenjaossa myös tapahtui. Toni hävisi vaa`alla pronssin ja oli siis neljäs. Pöytäkirjaan oli kuitenkin virheellisesti merkitty sijaksi jaettu kolmas sija ja kun nuori mies palkintojenjakoon kutsuttiin, niin ei sitä käteen jo annettua SM-mitalia pojalta koskaan pois haluttu ottaa ja näin sai Tontsakin palkintokaappiinsa arvokkaan lisän. Monta muutakin tiukkaa kisaa Iivarissa kisailijat ovat viimevuosina käyneet. Anu on paikalla kruunattu opiskelijoiden mestariksi, Sami on kilolla hävinnyt nuorten tuplamestaruuden. Voittoja ja tappioita siis. Molemmat tähän lajiin kuuluvat ja molempia pitää kokea, että oppisi tämän armottoman kovan  lajin viehätyksen todella tuntemaan. 

 

 

 221528.jpg