Tänään kotikaupunkimme ammatillinen oppilaitos Artema järjesti avoimien ovien päivän ja tutustumisen yksi kohokohdista ainakin minulle oli nähdä nuori jo lähes työelämään valmis koristepuuseppä erilaisin taltoin varustautuneena sorvaamassa kuvassa oleva kauniskuvioista pikku kuppia. Ei ollut tietokoneelta antaa valmiita arvoja laitteelle vaan käsituntumalta muovautui pehmeä lähes laho leppäpuu noihin muotoihin. Lopuksi vielä mehiläisvahapohjainen mönjä suoja-aineeksi ja pieni kädentaidon mestarinäyte oli valmis.

 Näinhän sitä kotimaista puuta pitäisi käsitellä ja mahdollisimman pitkälle jalostaa omassa maassa ja omalla väellä, eikä lykätä puuta valtavia määriä sellaisenaan vientiin. No helppohan se on näin sanoa ja kirjoitella, mutta kyllä tällaisia osaajia tämä maa todellakin vielä tarvitsee.

 Levottomat jalat pakottivat iltalenkillle vielä kahdeksan jälkeen. Aamuyön tunnit olisivat tarjonneet pienen taivaallisen näytöksen, kun Kuu peitti Saturnuksen maasta katsoen taakseen, eli suoritti niin sanotun planeetanpeiton, mutta uni voitti minut ennen kuin tämä ilmiö oli havaittavissa. Tänään pilvet peittivät lenkin aikana sekä kuun, planeetat, että kaikki noin 6000 paljain silmin  maasta nähtävää tähteä. Kuka lie nekin laskenut. Merkurius näkyy tämän kuun alkupuolella ilman kiikareita matalalla iltataivaan hämärtyessä lähellä auringonlaskun suuntaa länsilounaassa. Jos haluat nauttia kunnon lämmöistä, niin varaappa kunnon aurinkomatka tuolta pieneltä planeetalta. Lämpöä löytyy nimittäin päiväsaikaan +400 astetta. Kaikenlaista sitä tuleekin kävellessä mietiskeltyä. 

 

374808.jpg