Haarapääskyperhe paistatteli aamun auringossa heti kuuden aikoihin höyläämön puruputken kannatinvaijerilla ja pyrstöjen pituuksista päättelin emolintujen istuvan laidoilla ja poikasten somassa lähes tasajaolla olevassa rivissä näiden välissä. Katselivat minua sen näköisinä, että jos olisivat puhua osanneet olisivat sanoneet: "Tännepähän jäät äijä kylmään ja pimeään höyläämään. Mepä mennään Etelä-Afrikkaan Suomen talvea pakoon."  Mitäpä siinä voi muuta kuin toivottaa hyvää matkaa ja toivoa etteivät päädy Etelä-Euroopassa lintuverkkoihin joilla pyydetään vuosittain miljoonittain pikkulintuja ihmisten ruuaksi. Nopea ja taitava lentäjähän tämä lintu toki on ja sahamme orsilla, kun aikoinaan pesivät lensivät tukkisillalle vievästä kiramon luukusta sisälle yläsahaan aivan siivenkärjet isäni työmiesten päitä hipoen jotka puolista pitivät ja päivää paistattelivat tuolla tukkien sisäännosto paikalla.

 Kahtena aamuna peräjälkeen on iso kurkiparvi lentänyt Kähtävällä Ylivieskaan menevän kantatien yli juuri samaan aikaan kun olen paikan ohittanut  ilmeisesti kokoontuen Kalajoenrannan suurille peltoaukioille syysmuuttoon valmistautuen. Tämä aamu olisi tarjonnut loistavat elementit hienoon luontokuvaan, mutta liikkuvasta autosta se olisi ollut ns. "mission imbossible". Kuvan elementit olisivat olleet: Juuri nouseva aurinko, metsäaukiolta kohoava aamu-usva joka suodatti ja pehmensi valoa ja isosta parvesta eronnut matalalla lentävä noin 15-päinen erittäin symmetrinen pieni kurkiaura. Hieronnan jälkeen myöhään iltapäivällä oli sitten tarjolla toista ääripäätä, kun joen pohjoispuolella olin ajaa autolla nuuskaksi suuren nuoren lokinpoikasen, joka siipirikkona juoksi pitkin maantietä todennäköisesti sorsanpyynnin uhrina. 

 Lenkki jäi tänä iltana väliin, mutta piha ja puuliiteri tarjosi sopivasti hyötyliikuntaa. Maria sentään kävi salilla jöötä pitämässä sekä eilen että tänään. Tiistaitreenin kovin juttu oli ek-sarja 5x55. Tänään oli harjoitusteemana ollut räjähtävä voima raaka tempauksen muodossa. Pirjon pitkä matka alkoi tänään suunnitelman mukaan ja Lapualta tuli viestiä että: "Everything is under the control" ja miksei olisi kun matkaseurana on oma aviomies ja kolme alle kouluikäistä omaa lasta.

163295.jpg