Miksikö kuva tästä urosteeren ja koppelon risteymästä? No tietenkin siksi että aamusella mentiin yhtä matkaa Rautiosta kohti Alavieskaa ison metsälinnun kanssa ja kun en hämärässä ollut aivan varma onko maantien päällä noin seitsemääkymmentä km/h lentävä upea lintu teeri vai naarasmetso niin tein kompromissin kuvavalinnassa. Lisäksi nämä von Wrightin veljesten lintupiirrokset ovat aina olleet suosikkejani.

 Osasyynä siihen lienee se, että kotonani oli varsin tasokas jäljennös Taistelevista metsoista Kalajokisen T. Jyringin maalaamana. Tälle teokselle sattui yksi erikoinen tapaus. Jostakin syystä taulu oli ollut lattialla ja sisarteni lemmikkikani oli käynyt lirauttamassa pienet pissat sen päälle. Olipa vielä tähdännyt niin tarkkaan, että oli osunut hämyiseen taivaanrantaan. Läikkähän siitä jäi, mutta mitä väliä taulu seinälle ja pupu ulos. Kerran sitten oli vanhempieni luona vieraillut ns. taiteen asiantuntija ja erityisesti hän oli ihastellut sitä pitkäkorvan pissaläikkää siinä teoksessa. Oli siinä ollut isälläni ja äidilläni naurussa pidättelemistä.

 Olen kyllä tällaisen homenokan nähnyt muuallakin kuin lintukalenterissa tai tauluun maalattuna. Nelisen vuotta sitten, kun kuljin talvilomalla hakkuulla Koirajärven takana, niin tällainen lintu haastoi minut soitimelle ilmeisesti lajitoverin puutteessa. Se oli sen verran hurjan näköinen kohti tullessaan siivet levällään ja omiaan suhisten, että karkuun menin ensi kerroilla puolijuoksua. Viikonloppuna haastoin sitten pojat mukaani ihmettä katsomaan ja samalla metsään makkaranpaistoon. Hetihän tämä reviiriään puolustava rohkea lintu ilmestyi paikalle ja alkoi piirileikki joka päättyi siihen, että lopuksi nappasin koko linnun syliini ja kun sen siivet sai pidettyä supussa kainalon ja käden välissä se oli täysin rauhallinen.Kynsillä ja komealla nokallaan se ei edes yrittänyt tehdä mitään. Makkarat paistettiin, kun oli kerran mukaan otettu, minulla ei tosin siihen käsiä riittänyt, mutta pojat auttoivat. Metson kannoin mukanani puolen kilometrin päässä olevalle autollemme, jossa sen sitten vapaaksi päästin. Ojan taakse noin kymmenen metrin päähän se lensi ja jäi sinne tepastelemaan sen näköisenä, että sainpas ajettua teidät pois valtakunnastani.

 51181.jpg