...millään tavalla, mutta vaikka Ylivieskassa onkin omalla tavallaan komea ja ainakin korkea joulukuusen jäljitelmä, niin punttikisoja tässä Pohjanmaan radan varren pikkukaupungissa ei ole juurikaan järjestelty, toisin kuin Lohtajalla, jossa jälleen huomenna käydään perinteiset uudenvuoden kisat.

 Todennäköisesti 60-luvulla nämä kisat saivat alkunsa ja silloin kisailtiin nimenomaan vuoden viimeisen päivän iltana ja kun joinakin vuosina nostajia oli ollut paljon ja punnerruskin vielä lajina mukana, niin olipa kisa saattanut venyä viimeisten työntönostojen osalta yli puolenyön eli seuraavan vuoden puolelle. Kisa oli myös siitä syystä tärkeä, että Keski-Pohjanmaan parasta painonnostoseuraa haettiin tuolloin tilastojen perusteella ja tämä vuoden viimeinen kisa painonpudotuksineen tai lihotuksineen saattoi seurojen välistä pistetilannetta muuttaa rankastikin. Lisäksi kisaan haettiin kissojen ja koirienkin kanssa myös uusia tai "entisiä" nostajia seuran asemaa  kohentamaan. Alaviirre (Ansu) ja Lohtaja (LoVe) kävivät kovaa vääntöä alkuvuosina ja Sievin Sisu ja Kalajoen Junkkarit sitten myöhemmin omaa taistoaan parhaan porukan kiertopalkinnosta.

 Itse olin ensimmäisen kerran mukana vuonna 1983 ja sarjana perinteikäs kuusseiskapuolikas (67,2). Seiskaviitosen tempaus ennätys jäi kisasta muistoksi, mutta työnnössä kävi hullusti eikä tullut tulosta lainkaan. Vuoden päästä temppu antoi jo kiloja 82,5  mutta sarjakin oli kyllä seiskaviitonen (73,5). Satanen ei tuossa kisassa työntäen noussut, tosin Kalajoella olin sen  onnistunut muutamaa viikkoa aiemmin ensimmäisen kerran virallisesti nostamaan. Vuonna kasiviis saliongelmien takia kisa nostettiin Lampilla ja edelleen mukana olin kuvioissa ja kisapainolla 73 tasan onnistuin pään päälle vänäämään 110 kilon työntökisarekan. Siinäpä ne omat tähtihetket sitten olivatkin näiden kisojen osalta. Vuoteen -92 riitti intoa joka vuosi näihin kisoihin trikoot päälle pukea, sitten tuli pitempi tauko, joka päättyi vasta vuosi sitten kun hyvästelin ikäryhmän 45-49v (77+93=170kg/83,1) ja siirryin sarjaan M 4.

319436.jpg319434.jpg