Tänään se taas naapurikylällä kirmaistaan. Hurja 4,2 kilometriä, eli kymmenesosa koko maratonin pituudesta. Zetorin perässä roikkuvaa tynnyrisaunaa hetki sitten jo kotimme ohitse paikan päälle vietiin juoksijoiden iloksi ja virkistykseksi matkan jälkeen. Itsekin tuon saunan löylyistä vuosi sitten kävin nauttimassa.

 Tapahtuma ei ole pelkästään tuon lyhyen juoksumatkan varassa, vaan peräti kokonainen puolimaraton (n.21km) kuuluu myös päivän ohjelmaan ja lähtö- ja maalipaikkana toimii Tyngän myllyn vanha ja viehättävä miljöö Kalajoen varressa.

 Niin, en pelkästään saunonut Tyngällä viime kesänä vaan osallistuin ihan numerolappu rinnassa tuolle pitemmälle matkalle ja luulin, että omasta mielestäni hyvin harjoitelleena matka tulee sujumaan kuin pieni viikonlopun virkistyslenkki.

 Soitellen kun lähtee sotaan, niin saa sitten sitä mitä tilaa. Hiilihydraatti ja nestetankkauksista piittaamatta tormasin lämpenevään iltapäivään lähes syömättä ja juomatta. Alku sujui ihan hyvin. Ensimmäisen vitosen jälkeen otin ekalta juottoasemalta pienen tilkan nestettä ja lähdin jatkamaan matkaa odotellen hetkeä jolloin juoksu lähtisi kulkemaan "koneen" kunnolla lämmettyä. Ei se sinä päivänä auennut koskaan. Kympin kohdalla olin jo rättiväsynyt ja keho alkoi osoittaa ylikuumenemisen merkkejä. Silloin jo kelpasi juotavakin, mutta ei se enää auttanut, vaan 11 kilometrin kohdalla oli otettava katkerat ensimmäiset kävelyaskeleet. Hitaasti sitten taivalsin kävellen ja hiljaa hölkäten viimeiset kymmenen kilometriä myllylle ja aina kun nestettä oli tarjolla niin kyllä maistui. Aikakin suoritukselleni otettiin ja vähän yli 2.20 painui aika, kun tarkoitus oli viipyä välillä noin pari tuntia. Nestettä laskeskelin hikoilleeni suorituksen aikana lähes neljä litraa ja sen vuoden haaveni juosta Kokkolan syyskuinen venetsialaismaratoni, jota varten olin jo vajaat kymmenen kuukautta pitkin metsäteitä harjoitellut hölkytellen sai todella pahan kolauksen.

 Pari muutakin nostajaamme oli sinä päivänä paikalla. Hanski kipaisi sinisillä tennareillaan Tynkä-maratonin hymyssä suin läpihuutojuttuna ja Eki taivalsi juosten koko puolikkaan onnistuneesti perille saakka.