Minäkin hallitsen nyt "leikkaa ja liitä" toiminnon tietokoneella. No ainakin käytin saksia kun kuvaa suunnittelin tämän päivän kirjoituksen pohjaksi. Aamurähmäisillä silmillä ja vielä vasemmalla kädellä leikaten lähti Keparista nainen sikoineen blogiani komistamaan että heilahti.

 Aamulenkillä kävi mies myös välillä antaen ajatusten muhia samalla rauhassa. Palokärjen rummutus oli hauskin tapahtuma jonka kuulin metsätien varrella aamusella. Tällä punalakilla on kyllä niskalihakset kunnossa. Kirjosieppo saapui pihapiiriin myös tänään ja ilmeisesti uusi vinossa oleva pönttöni ei ainakaan vielä kelpaa vaan pesäpaikakseen linnut valitsevat takaoven yläpuolella olevan kolon josta pääsee tiilivuorauksen taakse pieneen juuri linnun mentävään soppeen.

 Wagnerin bongaus-tyylistä muistui mieleen kuinka 80-luvulla kylminä talvipäivinä tuli istuttua paljon vanhan talon keittiön ikkunan ääressä lintujen talviruokailua syöttöpaikalla seuraten. Ruokaa tuli siivekkäille tarjottua aika reippaasti ja parhaimmillaan kappalemääräisesti lintuja kävi yli sata päivittäin ja lajejakin taisi olla noin kymmenkunta. Keltasirkkuparvessa oli yksi minulle outo laji ja kun oma tunnistamistaito ei riittänyt enkä lintukirjastakaan sitä löytänyt, niin annoin sille nimeksi kauranokkiainen (Avena Juventus) kun vilja näytti sille maistuvan. Kuvan siitä otin ja myöhemmin eräs lintuharrastaja kertoi minulle sen olevan nuori järripeippo, jonka höyhenpeite ei ollut vielä lopullisiin väreihinsä kehittynyt.

 Tulitikkulaatikoiden kansissa oli niihin aikoihin Suomessa talvehtivien pikkulintujen kuvia nimineen ja myöskin tieteellinen nimi oli askiin präntätty. Aloin niitä sitten aikani kuluksi opettelemaan ja mieleen painamaan ja eihän noin kymmenessä nimessä kauaa mennyt varsinkin kun puolet oli tiaisia (Parus) ja nimen alkuosa oli aina sama. Laajensin sitten opettelua lintukirjan puolelle ja keväällä oli hallinnassa ei sentään kaikki Suomessa pesivät linnut, mutta yli puolet kuitenkin tieteellisten nimien osalta. Ajattelin silloin, että tulipa hankittua tietoa josta tuskin koskaan on hyötyä. Niin tai näin. Ihan kiva on ollut "Äliksessä" tämän aihepiirin luontokysymyksiin  vastailla. Ficedula hypoleuca = kirjosieppo. Enkä muuten nimeä "googeloinut"

80453.jpg