Ensimmäisen kerran siellä kävin samana syksynä kun Juicen Lestillä tapasin, eli vuonna 1974. Hullujussi ja Viktor Kalborrek oli silloin kova sana nuorison keskuudessa ja sitähän kävimme sitten oman kylän poikien kanssa katsomassa. Seuraavan kerran Toholammin lavalle päädyin vasta kymmenen vuotta myöhemmin ja tällä kertaa itse esiintyvänä tähtenä urheilutalon punttilavalla ja ensimmäisissä yleisissä miesten pm-nostoissa. Palkinnoksi tuli pronssia kuusseiskapuolikkaasta ja Hanskilta turpiin kovassa väännössä toisesta sijasta. Niin olin kuitenkin onnesta soikeana eka mitskusta, että Eskolassa vetäisin valtatien yli stop-merkin takaa kahdeksaakymppiä. Onneksi tie jatkui kylätienä risteyksen ylityksen jälkeen, eikä muuta liikennettäkään kohdalle osunut.

 Tänään minua ei pm- lavalle päästetty, koska ikää on kertynyt jokunen vuosi liikaa päivän koitokseen. Lavan reunan liepeillä sentään sain kameran kanssa keikkua ja 20-vuotiaiden pm-mitalien metsästäjiä kannustaa, joita seurastamme paikalle saapui kymmenen kappaletta ja lisäksi Marinkaisten Mohikaani kisasi pk- sarjassa 77 kiloa josta voiton nappasikin kuudella onnistuneella nostolla tuloksin 69+83=152kg.

 Pm-nostot aloittivat perinteisesti naiset tai oikeastaan tytöt. Alimman sarjan mitaleille pääsivät Jossu voittajana (37+45) ja Julia pronssimitalistina (18+24) Junkkari-Hannan kiilatessa tyttöjemme väliin. Jossu pakersi ennätysrautansakin (47) päänsä päälle, mutta pientä punnerrusta tuomarit eivät anteeksi antaneet.

 Viiskolmonen tarjosi Kisailijoille kaksoisvoiton ja nostajakaksikon josta löytyi sekä kokemusta, että ensikertalainen kisalavalle. Kokemus oli valttia ja Maria nosti 17. piirinmestaruutensa tuloksin 45+60 ja kuuskymppisen työntö oli komea suoritus flunssaiselta nuorelta naiselta. Johanna vähän vielä tempauksessa jännitti ja aristeli, kaksi tyylikästä onnistumista (17 ja 20) kuitenkin nähtiin, mutta työnnössä tyttö jo pääsi vähän luonnettaan näyttämään ja huoltajan ja toimitsijoiden sähläilyistä huolimatta onnistui kaikissa suorituksissaan nostaen viimeisellään peräti kolmekuutosen. Rebekan piirinmestaruus viiskasissa sinetöityi kuudella onnistuneella nostolla tuottaen sarjan 20+28=48. Hieno suoritus vasta kymmenvuotiaalta puntinkolistajalta.

 Viiskuutosissa Miika ei antanut Junkkari-kaksikon itseään yllättää, vaan teki myös kuuden putken ja varmojen alkurautojen jälkeen rikkoi ensimmäisen kerran sadankolmenkympin varsin kovan rajan. Voittotulos muodostui 58 kilon tempauksesta ja 73 kilon työnnöstä. Ana hoiteli rutiinilla kuuskakkosen mestaruuden kisailijoille tuloksin 75+95. Tempauksessa oli haussa myös oma rekka (82) mutta rauta peri vielä voiton.

 Mile teki yllärit ja nosti painonsa kuusysiin ja jätti ainakin vielä Anan haastamisen toiseen kertaan. Kilon verran kasasi kuitenkin enemmän kuin Antti sarjaa alempana (80+91) Tempaus sujui ongelmitta ja kasikymppi vastasi hyvin päivän kuntoa. Ysivitosen ylöstyöntö ei sitten rytmittynyt ihan kohdilleen, vaikka helpohkosti rinnalle tulikin, mutta jääpähän nälkää lokakuun koviin koitoksiin. Tuomas oli tämän sarjan hyvä kakkonen eikä ole enää kaukana kevään huippukunnostaan, josta omaa kieltään kertoo hopeatulos 65+90. Lisäksi hyvät yritykset kolmansilla nostoilla painoista 70+92 olivat lupauksia antavia. Jaakko huolehti joukkueen ankkurina viimeisen eli päivän seitsemännen mestaruuden seurallemme tuloksin 66+80 joista tempaus oli nuoren miehen oma ennätys. Lisäksi viimeinen nosto työnnössä kasiseiskasta oli erittäin lähellä onnistua.

 Vetelin Pulkkisista tuli myös kesken kisan viestiä. Pirjo oli niin innoissaan jalkojaan kisoja varten treenannut, ettei kunnolla kävelemään päässyt. Lohdutuksena sanottakoon, että sillä se kipu paranee millä se on tullutkin. Lisää kyykkyjä siis heti kun se vain on mahdollista. Hanski tiesi kertoa, että Töysän kisa on siirtynyt päivällä eteenpäin (su 15.10) ja nettikeskipohjanmaa kertoi hetki sitten että kansainvälinen painonnostoliitto on MM-kisojen yhteydessä järjestetyssä kokouksessa päättänyt että ensimmäisen ja toisen noston välinen korotus on  vuoden 2007 alusta vähintään kaksi kiloa nykyisen yhden kilon sijasta. Huomenna on sitten seuralla treenit iltapäivällä kolmen jälkeen ja siellä saa edetä vaikka kympin korotuksin bingon alkuun saakka.