Eipä tainnut poika aamulla tietää minne läksi, kun linjuriin nousi ja suuntana oli pohjoinen ja Pyssykylä, mutta eivätköhän mahda aika pian armeijan tavat Samille valjeta. Aamusella tuskiin saa herätyksen jälkeen jäädä vielä viideksi minuutiksi loikoilemaan.

 Loikoilut jäivät töiden jälkeen itseltäkin väliin. Kansakoulukaverini ja aivan vuoden lopulla 50 vee täyttänyt Irja poikkesi moikkaamassa alkuillasta. Työ oli vienyt naista Pohjois-Norjan kautta Lieksaan ja monenlaiseen pyöritykseen maailman myllyissä. Nyt tuntui olevan Ikin elämällä selkeä suunta.

 Vieraan lähdettyä treenit kutsuivat ja paikalla oli lössiä pian kymmenkunta henkeä. Nyt kun pyhien ajat ovat takana päin, niin salillakin alkaa tavallaan totisempi arkinen aherrus jokaiselle kävijälle omin tavoittein. Punttisalin jälkeen tempaisin vielä otsalampun päähän ja kävin kolmivarttisen saunalenkin lähipelloilla kävelemässä. Ei kumottanut kuu, eikä ulisseet sudet. Neljää astetta näytti mittari plussaa ja sataa tihuutti, mutta eipähän palellut.