... ilmestyi tämä etualalla oleva laadukas painonnostosetti Rautioon pienen lähinnä siivouskomeroa muistuttavan harjoituskoppimme ovelle jossa punttilavan virkaa teki muutama poikittain ladottu lankku. Levytankona oli kiinalainen liukas ja sileä rautakanki, johon painavia rautaplootuja löytyi kyllä riittävästi. Siinä ei kauaa naapurin kanssa ihmetelty, että onkos nämä tarkoitettu meille käyttöön vai myytäväksi seuralle tuotu. Kiireesti vain paketit auki ja tositoimiin. Kalajoen kunnan omaisuudeksi oli puntit leimattu ja sehän passas oikein hyvin, että omiahan nämä silloin ikäänkuin ovat tuumailimme huippulaakeroidulla tangolla tempaillessamme.

 Alpohan se tietenkin oli tämänkin yllärin takana ja tuo 132,5 kiloa  rautaa oli silloin niin iso juttu, että silloin samana iltana virisi ajatus oman painonnostotoiminnan aloittamisesta Rautiossa ja se olisikin aika pitkä tarina, mutta Laten kirjahan sen lähes tähän päivään saakka kertoo, että ei siitä sen enempää.

 Aivan koko sarjaa en koskaan ylös asti saanut nostettua, vaan nuo pienet keltaiset levyt lukkoineen olivat ennätysnostostani tangosta pois, eli 120 kiloa jäi parhaaksi työntö tuloksekseni. Satku meni jo niillä vanhoilla romuilla loppukesästä -84 ja seuraavan vuoden maaliskuuhun mennessä oli parannusta tullut siihenkin kymmenen kilon verran ja silloin tuntui, että tässähän joku päivä nostetaan vielä isojakin rautoja, mutta kestikin peräti kuusi vuotta ennenkuin seuraava tasakymppi oli saavutettu ja kyllä silloin tajusi ainakin alitajuisesti, että nyt on omat rajat haettu ja miehen voimat punnittu.

 Tänään harjoitusten alussa tuon täysin kunnossa olevan levysarjan kasasin kuvausta varten ja tämän kuvan myötä haluan lähettää vielä rautaiset onnittelut ja lämpimät kiitokset Raution Kisailijoiden eilen tasakymppejä juhlineelle sihteerille jonka tuki ja turva varsinkin harjoitus- ja kilpailutoiminnan alkuvuosina loi pohjan ja suunnan sille toiminnalle, jonka avulla oman kylän nuoria on saatu hyvän harrastuksen pariin ja tarttumaan kiinni tuohon vaikeaan ja haastavaan, mutta hyvänä päivänä todella palkitsevaan harrastukseen. Siis painonnostoon.     

288428.jpg