.... Espooseen ja sen kunniaksi tilastoa ja juttua heti tosi pitkästi peruskoululaisten painonnoston SM-kisojen historiasta vuosilta 1994-2006. ( Jos joku muuten ihan oikeasti jaksaa lukea tämän koko jutun loppuun saakka yhdeltä istumalta, niin olisi mukavaa jos kommentteihin sen urotyön ilmoittaisit. Kiitos. ) Tuo helmikuinen kisatapahtuma on hyvinkin tärkeä kun nuorta urheilijaa totutetaan urheilun saralla isompiin haasteisiin ja ympyröihin niin se jo sen takia ansaitsee mielestäni  sivutilaa muutaman tuhannen bitin verran, ellei peräti kilon. Aluksi vähän numerotietoa: Yhteensä Kisailijoista on tuossa tapahtumassa ollut mukana vuosien saatossa 37 nuorta urheilijaa. Tyttöjä 13 ja poikia luonnollisesti 24. Mitalisaldot ovat seuraavat T: 18-8-2. P: 3-13-12.  Yht. 21-21-14 (+erikoisuutena Tonin vuonna 98 pokkaama pronssi sijasta 4.)

Tytöthän siellä lavalla ovat hallinneet ja Maria on saalistanut peräti viisi ykkössijaa ja Jossulla on mahdollisuus tuohon samaan yltää ensi vuonna jos huomenna kolmen vuoden kultaputki saa jatkoa. Pojista mestaruuteen ovat yltäneet tämän päivän armeijakaverit Sami ja Antti ja Kalajoen kisojen yllättäjä Juhis. 87 on osallistumismäärä yhteensä. Marialla 7 kertaa. Sami 6. Ana, Tumppi, Roope ja MiikaR 5 kertaa. Miikan kohtalona oli yhdestä näissä kisoissa jäädä ilman tulosta, mutta se onkin ainoa kerta, näiden vuosien aikana kaikki nostajat mukaan lukien. Suurin osanottajamäärä seurastamme on ollut vuosina -02 tavallaan kotikisoissa Hiihtomajalla ja viime vuonna Porissa, eli 11 kpl ja pienin -97 Keravalla eli 2. Kymmenen vuoden taakse palaankin ja tuonne Nikkarin koululle.

Anu ja Heidihän siellä tyttöjen mainetta pitivät yllä ja molemmat Miinantien asukit saivat kultaläpyskän kouraan sarjojen ollessa Heidillä nelikuutonen ja Anulla viiskymppinen. Samikin oli reissulla mukana, mutta korkealle noussut kuume kisapäivää edeltävänä iltana pakotti jäämään Konalaan lepäilemään.

Vuonna -96 samaiset tytöt nostivat hopeamitalin arvoisesti Porissa. Näissä kisoissa oli mukana neljä nostajaa ja jokainen pääsi palkintopallille Anan isoveli Jarkko 3./46kg ja Teppo 2./70kg Samat pojat olivat olleet täsmälleen samoilla sijoilla jo vuotta aiemmin Tampereella (-95) sarjoina 42kg ja 64kg ja hopeaa oli tuliaisina kallion sisältä myös Heidillä ja tämä väri tulikin tulevalle opettajalle ja kansankynttilälle vuosien saatossa kisauralla varsin tutuksi. Taistolta vuokratussa taksissa mukana oli myös SamiL ja lavalla pojan sijoitus 7./38kg

1994 tuo taksi kävi minun ohjastamanani Jyväskylässä. Kisat olivat varsin komeasti järjestetyt ja Panda-karhukin oli Vaajakoskelta paikalle kutsuttu karkkiämpäreineen. Tuleva kolminkertainen naisten Suomenmestari Katja oli nelikuutosten ykkönen ja Eki kuittasi saman sarjan hopean. AnuP valloitti viisysin komean ykköspalkinnon. Ja Eppu oli viiskymppisten kakkonen vaikka yhdellä kisanostollaan tyhjensi tangon kiekoista alta aikayksikön. Poikiakin oli neljä mukana. Jarkko, Teppo ja MikkoY olivat mukavasti pistesijalla 6. sarjoinaan 38, 59, ja 70kg. Viisnelosissa nostanut JukkaA sitävastoin vei sarjan ylläripronssin.

Siinäpä sitä historian alkuhämärää. Hyvin aina perille osattiin. Välillä tosin pyöräteitä ajellen ja parikin kertaa piti ottaa alkuasukas kaupungilta kyytiin oppaaksi että kisapaikka löytyi. Tästähän onkin helppo siirtyä vuoteen 1998 ja Töysän Iivarin komean liikuntasaliin.

Anulla oli viimeinen vuosi peruskoulua meneillään ja sen kunniaksi tuleva insinööri nosti toisen mestaruutensa tasarahalla (100kg) sarjassa 53kg. Maria ja Saara aloittivat uransa mestaruuksin tyttöjen alimmissa sarjoissa jotka olivat tuolloin 30 ja 35kg. Poikien alin sarja piti olla kolmiviitonen, mutta kun kaksi nostajistamme ja kisojen ensikertalaiset Sami ja Ana painoivat alle kolmenkymmenen kilon, niin järjestävän seuran edustajat suostuivat pyyntömme ja sinä vuonna SM-mitaleista kilpailtiin myös poikien puolella sarjassa 30 kiloa, jossa pojat kaksistaan mittelivät voimiaan Samin nostaessa siinä kisassa viisi kiloa Anaa enemmän. Kolmivitosissa nostanut Toni sai saman tuloksen kuin pronssimitalisti, mutta hävisi painavampana. Palkintojen jakajalle tuli vain pikku virhe ja nuori mies kutsuttiin  pronssipallille ja kun kukaan ei asiaa ehtinyt tai halunnut heti oikaista niin poika sai mitalinsa pitää. Toki sarjan virallinenkin pronssimitalisti palkittiin.

Ysiysi kutsui taas Nääshalli. Maria ja Saara uusivat mestaruutensa sarjoinaan tällä kertaa 35 ja 40kg ja kun vielä JohannaS oli ykkössijalla viiskolmosissa, niin eipä voinut tyttöjen kisapanosta moitiskella. Sami ja Antti olivat tällä kertaa oikeasti siinä kolmivitosen sarjassa ja sijat tällä kertaa 2. ja 4. Viiskymppisissä mukana  kisassa TuomasT sijalla 5.

Uusi vuosituhat aloitettiin näiden kisojen osalta Napapiirin jylhissä maisemissa eli Rovaniemellä ja Maria ja Saara eivät edelleenkään valloittamistaan asemista luopuneet vaan ottivat ykkössijat sarjoista 35 ja 44kg. Antti ja Sami olivat jälleen samassa sarjassa joka oli nelikymppiset. Pohjoisessa tuli tämän päivän Sodankylän alokkaille kylmää kyytiä silloinkin ja sijoitukset Ana ensin mainiten 6. ja 7. Värikkään kisauransa tällä tasolla tuolloin aloittanut MiikaR sen sijaan yllätti ja kiilasi itsensä palkintopallin kolmoskorokkeelle sarjanaan kolmivitonen.

Ja eikun Tampereelle takas ja nuoret koulukkaat kumimatolle ja rautojen kimppuun. Mestaruuksia ei tullut mutta kolme mitalia kuitenkin. Maria 2./44kg Samilla sarja edelleen 40 kg ja tällä kertaa napsahti hopean arvoisesti ja Antti säesti mukavasti sarjaa ylempänä (45kg) pronssilla. TuomasT ja tuleva moninkertainen näiden kisojen mitalisti Roope kuuskakkosessa sijoilla 4. ja 5.

2002 ei tarvinnut kisoihin aamuyöllä lähteä ja kisojen takia yötä tai öitä pois kotoa olla. Hiihtomaja oli kisapaikkana ja järjestelyistä jäi parhaiten mieleen Simon organisoima poikien punnitus jossa liki satapäisen kossilauman elopaino oli kirjattu ylös alta puolen tunnin. Tyttöjen mestaruuksista ei yllättäen tällä kertaa saatu nauttia, Maria toki hienosti hopealla sarjassa 48kg, samoin kuin paluun lavalle tehnyt Saara  sarjaa ylempänä eli viiskolmosissa. Mestarimme löytyivät tuona päivänä poikien sarjoista 45 ja 85kg ja niiden arkkitehteinä olivat Ana ja Juhis. Nelivitosessa mukana myös Sami ja MiikaR ja sijat pojilla 4. ja 6. TuomasH aloitti SM-uransa sarjanaan kolmiviitonen ja heti ensi yrittämällä sijoituksenaan hyvä kakkonen. Loppujen nostajiemme sijat olivat. Kasper 9./40kg Manu 5./50kg TeroK 8./69kg. ja Roope vielä vitosena seiskaseiskassa.

2003 Töysässä Maria paikkasi tuon tyttöjen pienen notkahduksen ollen kisan ainoa seuramme mestari sarjanaan 48kg. Sami kävi armottoman tiukan ja tasaisen kisan Abu Akraminpojan kanssa viiskymppisten voitosta, mutta viimeisellä työnnöllä Oulun poika kiilasi väkisin rinnalle ja kevyempänä voittoon. Kolme kuukautta myöhemmin 17-vuotiaiden SM-kisoissa osat olivatkin sitten toisin päin. Hopealle voimaili myös MiikaR viiskutosissa ja Roope superissa, joka tässä kisassa oli +85kg. Tuomas jatkoi hyviä esityksiään pronssin arvoisesti nelikymppisissä. Edellisen vuoden mestari Juhis sai tällä kertaa tyytyä sijaan 4./85kg. Kasper ja Tero sen sijaan paransivat mukavasti sijoituksiaan edellisvuodesta: Kasper 6./45kg ja Tero 5./77kg. Sama viides sija myös Villelle kolmivitosista.

2004 kiivettiin taas Korkalovaaralle Roin maisemiin ja alas tullessa auton kyydissä istui kaksi mestaria. Viisinkertainen ja yksin- eikun ensimmäisen mestaruutensa valloittanut JohannaH alias Jossu. Marian sarja edelleen nelikasi ja Jossun 36kg. Pojista mitaleille ylsivät Lauri 2./35kg ja Roope 3./+85kg. Tuomas tällä kertaa vitosena kovatasoisessa viiskymppisessä. TeroK pisteillä seiskaseiskassa kuutosena ja niiden tuntumassa Kasper 7./56kg ja Ville 8./40kg. Miikalla ei ollut oikein veto kohdallaan tempauksessa ja se oli sitten kolme kolahdusta ja suihkuun.

Ja eihän sitä ehditty käydä kuin kotona kääntymässä, kun jo piti lähteä Rovaniemelle takaisin sillä sama Reipas seura isännöi myös vuoden 2005 kisoja. Johanna oli siirtynyt sarjaan 40 kiloa josta tyttö huuhtoi tyylikkäästi kultaa erään Lapin miehen sanoja lainatakseni. Miikan edellisvuoden epäonnistuminen oli muisto vain ja viimeinen kerta näissä karkeloissa antoi tulokseksi hienon kakkossijan kuuskakkosesta. Samassa sarjassa Tumppi palasi kolmossijallaan mitalikorokkeelle, jolla asemansa säilytti myös Roope, nostaen edelleen superissa (+85kg) Viiskymppisistä tuli vielä yllärimitsku (pronssi) Milkon toimesta. Lauri  tällä kertaa nelonen sarjanaan 40kg ja Pertti saman sarjan viides.

Viimevuotisista Porin kisoista on pitkähkö juttu päivättynä 2/2006, joten siitä ei kovinkaan paljoa parane enää hehkutella. Noiden kisojen hallitsevat mestarit Julia ja Jossu puolustavat huomenna asemiaan Kurikassa. Milellä on ollut nouseva trendi näiden kisojen suhteen ja viimevuotinen hopea tulee kirkastumaan todennäköisesti kullaksi, jos vain pojalla hermo pitää. Rebekalla on myös hyvät saumat mitalisijansa säilyttämiseen ja JohannaK saa ensikosketuksen SM-lavaan, eikä varmasti tule kuvia kumartelemaan. Rene Markunpoika hakee kisoista kokemusta, mutta mitä tekee aina yllätysvalmis Lauri?